fallback

САЩ обмислят нова виза за ИТ таланти

Предлагат нови визи за чужди предприемачи, привлекли 250 хил. долара от фонд в САЩ или 100 хил. от индивидуален инвеститор

13:10 | 01.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Около половината от новите бизнеси в областта на информационните технологии (ИТ) в Силициевата долина в САЩ се стартират от предприемачи, които не са с американски произход.

В тази връзка ИТ предприемачът и настоящ конгресмен Джеърд Полис е внесъл предложение за нов вид виза за предприемачи, които стартират нов бизнес в САЩ с цел да се задържат чуждестранните таланти в областта на ИТ в САЩ.

Идеята е част от предложение за цялостна реформа в имиграционната система на САЩ.

„Всеки ден американската икономика губи позиции – да не говорим за високотехнологични работни места и технологии – пред Индия и Китай, тъй като чуждестранните предприемачи не могат да си осигурят виза, за да останат в САЩ“, казва той.

Новото предложение ще помогне на предприемачи, които могат да си осигурят финансиране да останат и да развиват своя бизнес, пише BBC.

Новият вид виза е замислен като допълнение на системата EB-5, въведена през 1990 г. с цел привличането на инвестиционен капитал. САЩ отпускат 10 хил. визи EB-5 всяка година, но за да получат такава, кандидатите трябва да инвестират минимум 1 млн. долара в САЩ и да създадат 10 работни места.

Новите визи ще бъдат отпускани на чуждестранни предприемачи, ако техният бизнес план може да привлече 250 хил. долара от фонд за рискови инвестиции, базиран в САЩ, или 100 хил. от индивидуален инвеститор.

Също така бизнесът трябва да има потенциал да създаде между пет и десет работни места или да генерира печалба, както и приходи от най-малко 1 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:39 | 01.01.10 г.
fallback