fallback

Продажбите на електронни книги в Amazon надминаха тези на печатни издания

През следващата година в САЩ се очаква да бъдат продадени около 6 млн. електронни книги

15:10 | 28.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на електронни книги от онлайн магазина Amazon са надминали тези на хартиени издания за първи път от неговото създаване през 1995 г., предаде AFP. Това се е случило тази Коледа, става ясно от съобщение на компанията, която е един от световните лидери в продажбите на дребно.

Междувременно собственото устройство на Amazon за четене на електронни книги – Kindle, става най-купуваният подарък в историята на онлайн магазина. Електронните книги могат да се четат не само с Kindle, но и с конкурентните устройства на Sony и на веригата книжарници Barnes & Noble.

Според доклад на компанията за пазарни проучвания Forrester Research електронният четец на Amazon има пазарен дял от 60% в Щатите, следван от устройството на Sony, което има пазарен дял от 35 на сто. Онлайн магазинът предлага около 390 хил. заглавия за любителите на електронни книги.

Все по-голяма популярност набира и електронния четец Nook, който се предлага от американската верига книжарници Barnes & Noble. Неговата наличност в книжарниците е била изчерпана един месец преди Коледа, а следващата доставка се очаква в началото на следващата година.

Според Forrester Research тази година в САЩ ще бъдат продадени около 3 млн. електронни четци, като броят им се очаква да се удвои до 6 млн. през следващата година. Редица анализатори предвиждат, че тези устройства ще се наложат не само при книгите, но и при вестниците и дори при учебниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:42 | 29.08.22 г.
fallback