fallback

Заплатата на шефа на Disney се стопи с 28% до... 29 млн. долара

Най-големият индивидуален акционер в компанията – Стив Джобс, е възнаграден с един долар

11:58 | 24.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Годишното възнаграждение на шефа на Walt Disney Робърт Айгър се е стопило с цели 28 на сто спрямо миналата година. Така ръководителят на една от най-мощните компании в развлекателния сектор ще получи „едва” 29 млн. долара, показват данни, предоставени на регулаторните органи.

Като основна причина за това се посочва икономическата криза, която е довела до значителен спад в приходите и печалбата на Walt Disney. Въпреки това обаче бордът на директорите на компанията възнаграждава щедро Айгър заради неговия „отговор на извънредно предизвикателните икономически условия”, предава ВВС.

Възнаграждението на Айгър се формира от 2,04 млн. долара заплата, бонус от 9,25 млн. долара, предоставяне на акции на стойност 6,34 млн. долара, както и на опции за 8,31 млн. долара. Предвидени са и други компенсации в размер на 3,08 млн. долара.

В същото време шефът на Apple Стив Джобс, който е най-големият индивидуален акционер в Walt Disney, ще получи символично годишно възнаграждение от 1 долар, показват данните. Към момента Джобс притежава около 7,4 на сто от капитала на Disney, което се оценява на около 4,5 млрд. долара.

През 2009 година печалбата на Disney се стопи с 25 на сто до 3,3 млрд. долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:46 | 12.09.22 г.
fallback