fallback

Забраниха на Microsoft да продава версии на Word заради патентен спор

Апелативен съд в САЩ потвърди решение на тексаски съд за глоба от 290 млн. долара за софтуерния гигант

22:04 | 22.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Щатски апелативен съд потвърди санкцията в размер на 290 млн. долара, наложена от друг съд на Microsoft за нарушаване на патентното право на канадската софтуерна фирма i4i Ltd, предаде Ройтерс.

Апелативният съд е потвърдил предишното съдебно решение, което забранява на Microsoft да продава версиите на програмата си Word, които съдържат спорния софтуер.

Постановлението на апелативния съд може би ще сложи край на продължилия дълго спор между Microsoft и i4i Ltd.

На 12 август съд в Тексас отсъди в полза на i4i срещу Microsoft по обвинението за нарушаване на патент във връзка с използването на стандарта XML (extensible markup language) във версиите на Word от 2003 и 2007 г.

Тексаският съд наложи на Microsoft да плати обезщетение в размер на над 290 млн. долара и забрани продажбата на въпросните версии на Word.

Решението беше в сила, докато Microsoft го обжалваше. Съгласно новото съдебно решение Microsoft няма да може да продава тези версии на Word от 11 януари 2010 г.

Според експерти от бранша обаче най-вероятният изход от спора е постигането на споразумение между двете компании, според което Microsoft да плаща такса на i4i и да продължи да продава Word.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:07 | 10.09.22 г.
fallback