fallback

НДСВ сезира европейските институции заради следенето в интернет

Възражения има и срещу закриването на бюрото за контрол на СРС, мораториума върху царските имоти и референдума за новините на турски език

12:17 | 21.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

НДСВ ще сезира днес българския и европейския омбудсман за промените в Закона за електронните съобщения, закриването на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) и мораториума върху т. нар. „царски имоти“, както и за референдума за новините на турски език.

Това съобщи на пресконференция днес председателят на партията Христина Христова.

НДСВ ще изпрати писмо и до комисаря по правата на човека към Съвета на Европа и до президента на Европейските либерали и демократи.

Според НДСВ с измененията на Закона за електронните съобщения се нарушава правото на личната кореспонденция в интернет, а това е недемократично и противоконситуционно.

От партията изразяват притеснение от закриването на независимия орган за контрол на СРС. За мораториума по повод посочените имоти НДСВ смята, че се нарушават правото и неприкосновеността на частната собственост. С искането за отпадане на емисиите новини на турски език се нарушават правата на малцинствата, смятат от НДСВ.

Народното събрание системно нарушава конституционни права и свободи на хората, а изземва и функциите на съдебната система, коментира Христова, цитирана от БТА.

Заместник-председателят на НДСВ Илия Лингорски заяви, че неизменна част от Лисабонския договор е Хартата за правата на човека, така че в един момент може да се окаже, че не ние се обръщаме към европейските институции, а те да ни питат какво се случва в България.

Новият заместник-председател на партията Любомир Дацов коментира икономическата политика и посочи, че правителството води не антикризисна, а кризисна политика. Според него заради неумелото управление на икономиката, следващата година България ще загуби 1 – 1,5 на сто от БВП.

От НДСВ изразиха недоволство и от работата на държавните и общинските органи, които отговарят за почистването на пътищата. Според главния секретар на партията Олимпи Кътев няма никаква координация между Агенция „Пътната инфраструктура“ и КАТ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:42 | 30.08.22 г.
fallback