fallback

Intel пусна следващо поколение процесор за малки преносими компютри

Продажбите на нетбуци възлязоха на 17 млн. броя през 2008 г. и се очаква да се удвоят до края на тази година

11:20 | 21.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Технологичната компания Intel пусна в продажба през тази седмица своя най-нов модел процесор от фамилията Atom, който ще бъде предназначен за малките преносими компютри, известни под името нетбук. Новият процесор ще удължи живота на батерията и ще подобри значително производителността на по-евтините компактни компютри, предаде PcWorld.

Едноядреният процесор Atom N450 е с 60% по-малък от останалите процесори от фамилията Atom и консумира с около 20% по-малко електроенергия от съществуващите процесори Atom. Малките размери на процесора ще позволят разработката на преносими компютри и таблети с нов дизайн, които ще бъдат още по-тънки и по-леки, смятат от ръководството на Intel.

Първите нетбуци с процесори Atom N450 ще бъдат показани по време на предстоящото изложение на потребителска електроника в Лас Вегас от 7 до 10 януари следващата година. Те ще се продават на цени близки до тези на съществуващите нетбуци, твърдят от Intel. Процесорът Atom N450 има честота от 1,66GHz и ще може да обработва по-бързо мултимедия и графики.

Небцуите с този процесор ще могат да работят с операционната система Windows 7, Windows XP или Linux.

Нетбуците представляват евтини преносими компютри с малки монитори и клавиатури. Те са създадени за сърфиране в интернет и работа с базови приложения, като програми за обработка на текст. Първите нетбуци са разработени от Asus през 2007 г., но растящата им популярност накара повечето големи производители на компютри да предложат свои модели.

Продажбите на нетбуци възлязоха на около 17 млн. броя през 2008 г., като според предварителните оценки те ще се удвоят до края на тази година. За това допринесе и икономическата криза, която накара потребителите да обърнат поглед към по-евтините преносими компютри.

Според Intel обаче популярността на тази категория компютри ще продължава да расте и след края на кризата. Единствено ултратънките лаптопи може да заплашат растящия пазарен дял на нетбуците, защото предлагат по-големи възможности на потребителите и също са толкова компактни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:06 | 04.09.22 г.
fallback