fallback

Печалбата на Oracle се увеличава с 13%

Акциите на компанията поскъпват с повече от 7% по време на днешната сесия на борсата Nasdaq

19:22 | 18.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Вторият по големина производител на бизнес софтуер в света Oracle отчете печалба, която надмина пазарните очаквания, а акциите на компанията поскъпват с повече от 7% по време на днешната сесия на борсата Nasdaq, предаде Blooomberg.

Нетната печалба на Oracle за второто фискално тримесечие възлезе на 1,46 млрд. долара, или 29 цента на акция. Това е с 13% повече в сравнение с положителния финансов резултат от 1,3 млрд. долара, или 25 цента на акция, за същия период на 2008 г.

След като се изключат еднократните ефекти, печалбата на софтуерната компания възлиза на 39 цента на акция за трите месеца до 30 ноември. Това надмина очакваната от пазарните анализатори печалба на акция от 36 цента.

Изненадващо добрите финансови резултати на Oracle за разглежданото тримесечие са обнадеждаващи за технологичния сектор и се дължат отчасти на това, че много от големите клиенти на компанията са подновили своите договори.

През последните пет години софтуерният гигант е похарчил над 42 млрд. долара за придобивания на компании от сектора. Това е увеличило броя на клиентите, които са преподписали договорите си за обновяване и поддръжка на продуктите на Oracle.

Новите поръчки на нейните софтуерни продукти остават на сравнително ниско ниво, но в същото време приходите от подновените договори се оказаха близо до високата граница на заложените от ръководството на компанията целеви резултати.

Приходите за изминалото тримесечие са се увеличили с 3,3% на годишна база до 5,87 млрд. долара. Това също надмина очакваните от анализаторите продажби в размер на 5,7 млрд. долара. За текущото фискално тримесечие Oracle прогнозира печалба на акция в интервала от 36 до 38 цента на акция.

Според ръководството на Oracle Европейската комисия ще одобри безусловно придобиването на софтуерната компания Sun Microsystems в края на януари. Регулаторните органи в Европа предложиха наскоро на Оracle да продаде MySQL, но софтуерната компания не се съгласи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:15 | 12.09.22 г.
fallback