fallback

Александър Лебедев на път да купи и Independent

Дълговете на Independent News & Media са в размер общо на 1,2 млрд. паунда

16:18 | 18.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Преговорите за покупката от руския бизнесмен Александър Лебедев на британските вестници Independent и Independent on Sunday са в заключителен стадий, съобщи Итар-Тасс.

Първите стъпки за придобиването на двете издания от компанията Independent News & Media Лебедев предприе още в началото на годината, когато стана известно, че е станал собственик на най-големия британски вечерен вестник – лондонския Evening Standard.

Преговорите за новата медийна придобивка обаче са били преустановени през лятото заради споровете относно преструктурирането на дълговете на Independent News & Media, които са в размер общо на 1,2 млрд. паунда. Със завършване на процеса на преструктуриране на въпросните дългове, преговорите на Лебедев с медийната компания са се възобновили, съобщават източници, близки до преговарящите.

Съветът на директорите на Independent News & Media е подложен на нарастващ натиск от страна на кредиторите за решаване на проблемите на компанията.

В началото на годината руският милиардер Александър Лебедев купи мажоритарен дял в лондонския вестник Evening Standard за символична сума от собственика на изданието Daily Mail & General Trust (DMGT). От 12 октомври Evening Standard започна да се разпространява безплатно.

Засега не е ясно каква ще е ценовата политика на Лебедев при евентуалната покупка на новите две британски издания. Според някои експерти е възможно да се използва схема на придобиване, подобна на тази при Evening Standard, т.е. руският бизнесмен да придобие мажоритарен дял, а Independent News & Media да остане миноритарен акционер. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:50 | 12.09.22 г.
fallback