fallback

Близо 40% от българите редовно ползват интернет

Югозападният район за планиране, включващ и столицата, е с най-голям дял домакинства с достъп до интернет

11:46 | 18.12.09 г.

Разпространението на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) сред домакинствата у нас се е увеличило значително през последните няколко години и резултатите от изследването на използването на ИКТ от домакинствата и лицата през 2009 г. на Националния статистически институт (НСИ) категорично потвърждават факта, че интернет услугите стават достъпни и предпочитани от все повече домакинства в страната, съобщиха от института.

Делът на лицата, които регулярно използват интернет е 39,7% за 2009 г. и средният абсолютен прираст за периода 2004 – 2009 година е 6,5 процентни пункта, сочат данните.

Най-активната възрастова група от населението, която регулярно е използвала интернет през 2009 г., е от 16 до 24 години, като пропорцията на лицата, които прекарват времето си в глобалната мрежа от тази група, достига 75,1% през 2009 г.

Относителният дял на домакинствата, които достъп до интернет вкъщи е нараснал с 4,3 процентни пункта спрямо предходната година и достига 29,6%.

Югозападният район за планиране, включващ и столицата се отличава с най-голям дял домакинства (37,3%), които имат достъп до интернет, което се обяснява с факта, че в този район има най-много интернет доставчици, добра оптична инфраструктура и засилен потребителски интерес.

Все още е малък процентът на лицата (3,3%), които са се възползвали от удобствата на електронните онлайн пазари и са купували стоки/услуги по интернет през първите три месеца на 2009 г. На въпроса каква е причината да не използват услугите на е-търговия, 21,7% от лицата отговарят, че предпочитат да пазаруват в магазин и да видят продукта, а 19,4% посочват, че нямат нужда да пазаруват в интернет.

Докато 5,9% от лицата в наблюдаваната съвкупност между 16 и 74 г. са теглили официални формуляри от интернет, а 4,7% са ги изпращали попълнени на институциите онлайн, най-голям е делът на хората (7,9%) използващи услугите на еПравителство за търсене на информация от интернет страница на публичната администрация.

Изследването за използването на ИКТ в домакинствата е съвместно изследване на НСИ и Европейската общност и се провежда съгласно изискванията на Евростат. Извадката обхваща 4 500 домакинства и 11 000 лица от различни региони на България. Данните са представителни на национално ниво и ниво региони за планиране. Поради посочването на повече от един положителен отговор от респондентите в някои от въпросите общата сума в някои таблици надвишава 100%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:02 | 09.09.22 г.
fallback