fallback

Ръст в продажбите на компютри за тримесечието, още по-голям – догодина

Компютърните продажби са нараснали с 2,3% за периода юли-септември на годишна база след три последователни тримесечия на спад

13:46 | 17.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Световните продажби на компютри са се увеличили през третото тримесечие и се очаква да постигнат двуцифрен растеж през 2010 г., сочи цитирана от Ройтерс прогноза на специализираната компания IDC.

Подпомогнати от засиленото търсене в началото на новата учебна година, компютърните продажби са нараснали с 2,3% за периода юли-септември на годишна база след три последователни тримесечия на спад.

През 2010 г. стагнацията в продажбите на настолни компютри ще бъде компенсирана от скок от 18,1% в търсенето на преносими машини, прогнозират експертите.

„С възстановяването на разходите на компаниите през 2010 г. предвиждаме солиден растеж (на сектора) през следващите години“, казват от IDC.

Продажбите на преносими компютри за широката публика са се покачили с 33,5 на сто през третото тримесечие спрямо същия период на 2008 г. Основен двигател за този растеж за по-евтините миникомпютри (нетбуци), които имат 28% от пазара на преносими машини спрямо 14% преди година.

Нетбук компютрите се очаква да движат сектора и занапред, като най-конкурентни ще са най-малките и лесни за ползване извън дома или офиса компютри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:23 | 28.08.22 г.
fallback