fallback

Бавно и плавно възстановяване на пазара на сървъри догодина

Средният спад на хардуерния сектор в света възлиза на около 17% на годишна база за третото тримесечие

10:09 | 16.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Компаниите, предлагащи сървъри и центрове за обработка и съхранение на данни, усетиха рязко свиване на приходите си през 2009 г., но хардуерният пазар започва да се възстановява и да показва признаци на живот. През 2010 дори се очаква лек ръст на сектора, сочи прогноза на специализираната група IDC.

Очакванията на анализаторите от компанията са разходите за хардуер, софтуер и IT услуги да отбележат растеж от по 2-4% през следващата година, като „хардуерът, който понесе тежки удари през 2009, ще покаже най-бавно възстановяване“.

Дори и ръст от 4% само отчасти ще покрие свитите приходи от тази година. Средният спад на хардуерния сектор в света възлиза на около 17% на годишна база за третото тримесечие, докато външните системи за съхранение на данни отчитат понижение от 10 на сто. Тези числа всъщност представляват подобрение от представянето през второто тримесечие, когато пониженията бяха съответно цели 30,1% и 18,3%.

Пазарът на сървъри беше засегнат от пет поредни тримесечия на спад на годишна база, но според експертите резултатите от третото тримесечие на 2009 показват положителни тенденции. Позитивен е например фактът, че на тримесечна база се наблюдава увеличение на приходите до 10,4 млрд. долара спрямо 9,8 млрд. долара за април-юни.

На 2010 се гледа с надежда, но погледите са обърнати основно към втората половина на годината, когато се очаква да има по-голямо търсене в сектора.

На този пазар IBM и HP все още имат водещи позиции. На трето място е Dell, а след него е Sun. Приходите от продажби на сървъри на тези компании за третото тримесечие на 2009 са съответно 3,3 млрд. долара, 3,2 млрд. долара, 1,4 млрд. долара и 778 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:10 | 29.08.22 г.
fallback