fallback

САЩ и Русия с общи мерки срещу киберпрестъпността

Президентът на САЩ Барак Обама поръча да се проведе изследване на електронната безопасност

17:22 | 14.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

САЩ, Русия и ООН започнаха преговори в областта на осигуряване безопасността на информацията в интернет и ограничаване използването с военни цели на киберпространството, съобщава руският сайт SecurityLab.

Засега обаче Москва и Вашингтон не могат да постигнат консенсус, въпреки че по информация от осведомени източници напоследък се забелязва известно сближаване на позициите им, благодарение на смекчаване на позициите на американската страна. Доскоро, според експерти, всички инициативи на Русия по въпросите на безопасността онлайн се критикуваха от САЩ и не се взимаха предвид, коментира руското издание.

През последните няколко години интернет атаките на правителствените и корпоративните системи на САЩ толкова зачестиха, че понякога достигат до няколко хиляди на ден. Хакерите, които практически не могат да бъдат идентифицирани географски, постоянно се стремят да проникнат в мощните компютри на Пентагона, опитват се да измъкнат секретна промишлена информация и за дълго време блокират работата на порталите на държавните ведомства и големите компании.

Президентът на САЩ Барак Обама поръча да се проведе изследване на електронната безопасност и се готви да назначи специален чиновник в администрацията си, който да отговаря по въпросите с борбата с мрежовите нападения.

В началото на декември в Женева САЩ обявиха началото на сътрудничеството с комитета на ООН по разоръжаването и международната безопасност, по въпросите на предотвратяване на войни в киберпространството.

Русия от дълго време поддържа позицията, че ограничението на военното използване на киберпространството може да бъде постигнато чрез подписване на международни договори, подобни на споразуменията за ограничаване на въоръжаването.

На свой ред обаче, по времето на Джордж Буш– младши, САЩ смятаха, че не може да се съпоставят търговското и военното използване на програмното обезпечаване и интернет.

Киберпрестъпността обаче се превърна в твърде сериозен проблем, на който вече няма как да не се обърне внимание, констатират експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:42 | 07.09.22 г.
fallback