fallback

Спам съобщенията достигнаха 87% от електронната поща

Компютърните експерти прогнозират, че през 2010 г. ще има увеличение на хакерските атаки към операционните системи Mac OS

16:35 | 14.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

През тази година около 87% от всички съобщения, изпратени по електронната поща, са спам съобщения, по данни на компанията за антивирусни програми Symantec, съобщи CNN. За сравнение през 2008 г. те са представлявали 70%. 

Според данните на компанията през последната година броят изпратени спам съобщения е надминал 40 трлн., което означава, че на всеки жител на планетата се падат средно 5000 спам писма.

През тази година до 2% от всички спам съобщения съдържат вируси, което е 900 пъти повече от 2008 г.

Една от най-значимите спам атаки през 2009 г. стана на 4 юли, когато хакери атакуваха сайтовете на Белия дом, нюйоркската фондова борса и Nasdaq, припомня CNN. Няколко дни преди това на подобна атака бяха подложени южнокорейски сайтове. Според проучването на производителя на антивирусни програми McAfee, двете атаки са извършени от 50 хил. компютъра, изпратили на въпросните интернет адреси такова количество спам съобщения, че са претоварили системите им.

Компютърните експерти прогнозират, че през 2010 г. ще има увеличаване на хакерските атаки към операционните системи Mac OS, които досега не привличаха вниманието на хакерите поради относително неголемия си дял на интернет пазара, но напоследък придобиват все по-голяма популярност.

„Във връзка с изменението на ситуацията на пазара на мобилни операционни системи и появяването на устройства с огромна памет и съдържащи важна информация, устройства като IPhone и Google Android може да станат популярна цел за „лошите момчета“, се казва в декемврийския отчет на производителя на антивирусни програми Trendmacro.

От компанията отбелязват още, че въвеждането на домейни на езици като руски, китайски и арабски, също може да създаде допълнителни условия за развитие на киберпрестъпността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:26 | 01.09.22 г.
fallback