fallback

AOL води преговори с руснаци за продажбата на ICQ

Стойността на сделката се очаква да бъде между 200 и 300 млн. долара

15:15 | 14.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Руската инвестиционна компания Digital Sky Technologies (DST), която през тази година изкупува активно акции на социалната мрежа Facebook, води преговори с американската интернет компания AOL за покупката на ICQ, предаде Wall Street Journal.

Преговорите се намират още в ранна фаза, а стойността на сделката се очаква да бъде между 200 и 300 млн. долара. През миналата седмица AOL се отдели от медийната компания Time Warner, за да стане отново самостоятелна за първи път от десет години насам.

Наскоро главният изпълнителен директор на AOL – Тим Армстронг заяви, че компанията ще продаде част от своите активи, за да се превърне отново в главен участник на онлайн медийния пазар в САЩ. За продан може да бъде обявена и социалната мрежа на AOL Bebo.

Приложението за обмен на съобщения между потребители ICQ и социалната мрежа Bebo не са много популярни в САЩ, но за сметка на това имат голяма клиентска база в чужбина. AOL закупи ICQ от нейния създател – израелската компания Mirabilis, през 1998 г. срещу сумата от 408 млн. долара.

DST стана известна, след като през това лято придоби 2% от капитала на Facebook срещу 200 млн. долара, след което купи още 1,5% от акциите на социалната мрежа. Преди това DST стана собственик на един от най-големите руски интернет портали – Mail.ru.

Съгласно данните на Time Warner ICQ има над 100 млн. регистрирани потребители по целия свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:03 | 08.09.22 г.
fallback