fallback

Устройство за дигитални учебници прави революция при електронните четци

Новото устройство има два свързани екрана, които при отваряне наподобяват страниците на разтворена книга

16:50 | 09.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

eDGe. Снимка: www.entourageedge.com

Вестниците, романите и други печатни издания бързо преминават от хартиен в електронен формат. За разлика от тях обаче учебниците все още си нямат подходящ електронен носител. Те могат да се четат на преносим компютър или смартфон, но техните дисплеи натоварват излишно окото. Освен това дори и най-новите устройства за четене на електронни книги трудно биха се справили с богатите цветни илюстрации на учебниците или с видеоматериалите, които издателите могат да добавят.

Ето защо американската компания enTourage Systems е възприела нов подход за намиране на подходящия електронен носител, който да приюти учебниците. Новото устройство има два свързани екрана, които при отваряне наподобяват страниците на разтворена книга. Единият екран ще е базиран на технологията на електронната хартия, а другият ще бъде течнокристален и ще може да се справя с успешно с по-тежки функции като показването на графики, видеа и цветни анимации.

Двата екрана ще се свързани помежду си чрез централния процесор на устройството. Това ще позволява линк в текста, показан на дисплея тип „електронна хартия“ да се отваря на цветния LCD дисплей. Устройството, което се нарича „The eDGe” ще бъде пуснато в продажба през февруари следващата година от компанията enTourage Systems срещу цената от 490 долара, предаде The New York Times.

Екранът от електронна хартия е с диагонал от 9,7 инча (24,6 см), а сензорният LCD дисплей на устройството е с диагонал от 10,1 инча (25,7 см). Те могат да взаимодействат помежду си по най-различни начини, за да направят един учебник максимално удобен и интерактивен. Читателят ще може да си прави записки в полетата на учебника, да подчертава текст, да си отвори нова празна страница за решаване на задачи или да зареди линк в интернет, който води към видео, което онагледява определена химическа реакция.

Освен това устройството ще бъде снабдено с виртуална клавиатура, с видеокамера и микрофон. Той се базира на операционната система на Google – Android, благодарение на което на него ще могат да се инсталират и други програми и приложения за работа с текстови файлове. Разбира се, четецът ще позволява и сърфиране в интернет, изпращане на e-mail, работата с аудио и видеофайлове.

Според експерти устройство като The eDGe показва бъдещето на електронните четци, които ще бъдат предимно хибридни устройства. Те ще комбинират функциите на нетбук, таблет, електронен четец и ще отговарят на потребностите на потребителите. Електронните четци постепенно могат да се превърнат в най-удобния начин за учене и да облекчат учениците, които ще трябва да ходят на училище с едно устройство вместо да носят дузиза учебници.

Освен това според ръководството на enTourage Systems използването на електронния четец ще спестява пари, защото електронните издания на учебниците са по-евтини от печатните им копия. Компанията не пропуска да напомни, че електронните издания намаляват разхода на хартия и по този начин се ограничава изсичането на горите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:47 | 13.09.22 г.
fallback