fallback

Предлагат промени в режима на електронните подписи

Очакванията са, че в резултат на конкурентния натиск, цените за получаване на електронен подпис ще станат още по-достъпни

12:34 | 09.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Промени в режима на електронните подписи с цел хармонизиране със стандартите в Европейския съюз (ЕС) предлага Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), съобщиха от ведомството. Промените предстои да бъдат направени в Закона за електронния документ и електронния подпис.

Предлага се електронните подписи да се класифицират като обикновен, усъвършенстван и квалифициран. Последният се признава за саморъчен по закон, а другите два при изрична договореност между страните.

С измененията българският пазар ще се отвори за чужди доставчици на е-удостоверителни услуги, тъй като се уеднаквяват изискванията към съдържанието на електронните удостоверения. Проектът предвижда промяна и в изискванията към съдържанието на удостоверението за квалифициран електронен подпис, които в досегашния режим влизаха в сериозно отклонение с установените от стандартите реквизити.

Очакванията са, че в резултат на конкурентния натиск, цените за получаване на електронен подпис ще станат още по-достъпни. В същото време на българските фирми, предоставящи удостоверителни услуги, се осигурява достъп до пазара на ЕС.

След утвърждаване на промените, няма да се налага винаги да бъде потвърждавано получаването на електронно изявление, тъй като електронният документ ще се смята за доставен при постъпване в указаната за тази цел електронна поща на получателя. Така ще бъде преодоляна опасността от недобросъвестно отношение на адресата в търговския оборот.

Облекчава се режимът за започване на дейност от доставчици на услуги. Вече няма да е необходима регистрация. Доставчиците ще се акредитират, ако желаят да повишават доверието на клиентите си.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:34 | 03.09.22 г.
fallback