fallback

Продават Friendster до края на месеца за поне 100 млн. долара

Вероятният купувач е азиатска публична компания

10:03 | 04.12.09 г.

Една от най-старите социални мрежи в света - Friendster, ще бъде продадена на азиатски купувач до края на декември за най-малко 100 млн. долара, съобщи Ройтерс, като се позовава на източник, запознат с въпроса.

Предшественикът на Facebook и MySpace в сферата на социалните мрежи е създаден през 2002 г. Сайтът обаче бързо отстъпва пред други социални мрежи в САЩ. Днес Friendster се ползва най-много в Азия, откъдето са над половината от 100-те милиона регистрирани потребители на сайта.

Friendster ще бъде продаден на азиатска публична компания за над 100 млн. долара в сделка, която предстои да бъде обявена до края на месеца, казва източникът, който отказва името му да бъде огласено, защото информацията засега не е публична.

През юли технологичният блог TechCrunch оцени Friendster на 210 млн. долара, доста по-малко от оценката на Facebook за около 10 млрд. долара.

Главния изпълнителен директор на Friendster Ричард Кимбър посочва пред агенцията, че за сделката са ангажирали Morgan Stanley.

„Към момента имаме списък на одобрени кандидати, с които преговаряме“, казва Кимбър.

Също като Facebook, Friendster търси ефективна стратегия да печели пари. В петък основният сайт на фирмата беше променен и насочен към по-млади потребители, като беше обявено, че фокусът за генериране на приходи ще се пренасочи от реклама към микро-сделки.

Базираната в Калифорния социална мрежа е отклонила преди 6 години оферта за изкупуване за 30 млн. долара от страна на Google Inc., по информация в медиите.

Tencent Holdings, най-голямата китайска интернет компания с пазарна стойност от 35 млрд. долара, е била сред одобрените кандидати, докато от Facebook също са проявили интерес, но им е било отказано поради въпроси, свързани със защита на конкуренцията и интелектуална собственост, казва още източникът. Friendster имат пет патента в САЩ, свързани със социални мрежи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:17 | 10.09.22 г.
fallback