fallback

2010 ще донесе само един смартфон на Nokia под Linux

Очакванията бяха за множество базирани на Linux модели, но според анализаторите, ако продуктът е достатъчно добър, само той ще е достатъчен да „убие iPhone”

17:18 | 01.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Финландската компания Nokia планира да инсталира софтуер на Linux само на един свой модел смартфон през следващата година. Това е заявил пред Ройтерс източник от групата, неоправдавайки очакванията за бързо обновление на продуктовата гама на производителя.

През последните години Nokia започна да увеличава инвестициите си в интернет услуги в търсенето на начин да компенсира спада в цените на мобилните телефони и да повиши конкурентоспособността си спрямо производители на смартфони като Apple и RIM.

Операционната система Linux Maemo се смята за ключово оръжие за финландската компания в борбата й срещу надмощието на iPhone в сегмента. Ето защо много анализатори и представители на мобилния бизнес очакваха Nokia да пусне множество модели под Linux догодина.

„Не е задължително това да е притеснително, но те (Nokia) се нуждаят от хитов продукт. Трябва да бъде печеливш, а междувременно Nokia трябва да продължи да работи със Symbian“, коментира анализаторът от Gartner Каролина Миланеси.

Първият телефон на Nokia под Linux излезе на пазара през миналия месец – моделът N900.

Maemo ще бъде обновена през 2010 г., като в нея ще бъде интегрирана технологията Qt, която да възможност на софтуерните разработчици да създават приложения, съвместими с различни операционни системи.

Това може да е достатъчно за Nokia, за да създаде „убиец на iPhone догодина“, както се изразява Нийл Моустън от Strategy Analytics, допълвайки, че бъдещият смартфон трябва да е със забележителен дизайн и лесна навигация.

Междувременно от компанията опровергаха появили се тълкувания на изказване на маркетинговия директор във фирмата за намерения за продажба на заводи. „Нашите логистични и производствени бази за важно конкурентно предимство и неизменна част от бизнеса на Nokia... Нямаме никакви намерения да променяме този бизнес модел“, категорични са от групата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:05 | 13.09.22 г.
fallback