fallback

Достъпът до интернет - защитено от закона основно право, поне в ЕС

Достъпът до интернет ще може евентуално да бъде спиран само след съдебен процес

16:49 | 24.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Европейският парламент одобри днес изменението на телекомуникационните правила в Европейския съюз, които целят да гарантират правата на потребителите на телефонни и интернет услуги, като същевременно се засили конкуренцията между телекомуникационните компании.

Новите правила, които се предвижда да влязат в сила през следващата година и половина, ще увеличат правата на потребителите и защитата на личните данни. С тях ще се гарантира достъпа до интернет и ще се насърчи конкуренцията, съобщават от пресцентъра на ЕП.

Изменението на директивата за обща регулаторна рамка за електронните съобщителни мрежи и услуги беше прието на трето и последно четене от депутатите от ЕП с голямо мнозинство.

Според новия законодателен пакет в областта на телекомуникациите, достъпът до интернет на даден потребител може да бъде прекъснат само ако подобни мерки са „целесъобразни, пропорционални и необходими в едно демократично общество“ и само след „предварителен, справедлив и безпристрастен процес“, при който се дава възможност за изслушване на засегнатото лице и при спазване на принципа за презумпцията за невинност и правото на неприкосновеност на личния живот.

С новите правила, достъпът до интернет в ЕС скоро ще има правна защита като основно гражданско право, чрез добавянето към директивата на първата в света клауза за свобода на достъпа.

Държавите членки трябва да интегрират в своето законодателство посочените защитни мерки за гарантиране достъпа до интернет най-късно до май 2011 г.

Преди месец Европейският парламент даде зелена светлина на страните членки да отрязват достъпа до интернет на потребители, които системно споделят файлове. Тогава парламентът се отказа от поправка в правилата, която би попречила на страните да спират интернет достъпа на пиратите без съдебно решение за това.

В края на октомври пък Европейската комисия заплаши Великобритания със съдебно дело заради недостатъчната защита на личните данни при електронните комуникации.

Законодателният текст, приет днес от ЕП, включва също така правила за хармонизиране на управлението на честотния спектър в ЕС, предвид преминаването от аналогова към цифрова телевизия от 2012 г.; подобряване на сътрудничеството между телекомуникационните регулаторни органи в държавите членки, както и правила, изискващи доминиращите оператори да отделят своята мрежова инфраструктура от стопанските единици, които предлагат услуги, използвайки тази инфраструктура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:05 | 13.09.22 г.
fallback