fallback

Приходите на Mozilla за 2008 г. възлизат на 79 млн. долара

Ръстът на приходите се забавя до 5% през миналата година от 12% за предходната

18:33 | 23.11.09 г.

Приходите на Mozilla Foundation бележат ръст от 5% до 79 млн. долара през 2008 г., като основният източник за тях остава сделката за партньорство с Google за реклама при търсене с браузъра Firefox, съобщиха от организацията, цитирани от CNET News.

Цифрата е значителна за инициатива с отворен код, но ръстът се забавя значително. За сравнение, за 2007 г. от Mozilla Foundation отчетоха приходи в размер на 75 млн. долара, което представляваше повишение от 12% спрямо 2006 г.

Firefox спечели над една четвърт от потребителите на уеб браузъри по света, като по-голямата част от този дял е отнета от доминиращия браузър Internet Explorer. Firefox обаче е изправен пред нови предизвикателства под формата на новия браузър Google Chrome и усилията на Microsoft за подобряване на Internet Explorer.

Google осигурява основната част от приходите на Mozilla Foundation благодарение на споразумение, което към момента е със срок до 2011 г., посочват от фондацията. Съгласно това споразумение хората, които търсят информация в интернет чрез Firefox и използват търсещата машина на Google, както е по подразбиране, виждат и понякога кликват върху реклами в Google, като Google и Mozilla си поделят приходите в резултат от това. През 2007 г. Google е формирал 89% от приходите на Mozilla.

„По-голямата част от приходите се генерира от функционалността за търсене в Mozilla Firefox от партньори като Google, Yahoo, Amazon, eBay и други. Mozilla приема и допълнителни приходи под формата на дарения, онлайн партньорски програми, онлайн магазина Mozilla Store и приходи от инвестирани активи. През 2008 разширихме партньорствата на Firefox с нови компании като Yandex, Canonical и Nokia“, обясняват от фондацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:22 | 17.08.22 г.
fallback