fallback

Забраняват рекламата на финансови услуги без лиценз в Русия

Компании, които не са професионални участници на пазара на финансови услуги, привличат средства, като обещават висока доходност до 30% за годината

13:03 | 19.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Руската Федерална служба за финансовите пазари предлага да бъде забранено рекламирането на финансови услуги от компании, които нямат съответния лиценз за дейността си. По такъв начин ведомството смята да ограничи възможностите за подвеждаща реклама, извършвана от финансови пирамиди и от компании, печелещи от изменението на валутните курсове, коментира „Комерсант“.

От Федерална служба за финансовите пазари обясняват, че посочената промяна в Закона за рекламата, се предлага с цел „да се защитят интересите на инвеститорите и да се намали броят на финансовите пирамиди“. Дава се пример, че компании, които не са професионални участници на пазара на финансови услуги, привличат средства на основата на договори за заеми, като обещават висока доходност, като в някои случаи тя е 30% за годината.

Освен това подобни организации с нерегламентираната си дейност създават у гражданите неправилна представа за финансовия пазар и правят нелоялна конкуренция на добросъвестните финансови брокери и на фондовите борси, смятат от Асоциацията на участниците на фондовия пазар в Русия.

От началото на икономическата криза руските финансови регулаторни и надзорни органи нееднократно са изказвали опасения, че има активизиране на финансовите измамници. От началото на годината в страната е спряна дейността на 14 финансови пирамиди, а през 2008 г. - на 28. Само финансовите пирамиди във Волгоград са нанесли щети на гражданите за 1,5 млрд. рубли (над 50 млн. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:56 | 25.08.22 г.
fallback