fallback

Предлагат частен инвеститор да извърши цифровизацията на БНТ и БНР

От транспортното министерство искат отмяна на Закона за публичното радиоразпръскване

12:12 | 12.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията предлага да бъде отменен сегашният Закон за публичното радиоразпръскване и цифровизацията на БНТ и БНР да се извърши от изцяло частна фирма, съобщи днес министър Александър Цветков.

Държавата от своя страна ще осигури необходимия радиочестотен спектър.

Въпросният стратегически инвеститор ще бъде избран чрез конкурс, в който могат да участват български и международни фирми. Конкурсът ще може да се извърши след приемането на предлаганите законови промени, чрез които също така ще се премахне и разделянето на преноса от излъчването на сигнала.

Не са правени окончателни разчети колко ще струва цифровизацията на националните електронни медии, но според разчетите на предишното правителство сумата е около 300 млн. лв. Предишното правителство също така е предвиждало изграждането на мултиплекса да се извърши от смесено предприятие с по 50% държавно и частно участие, тоест държавата да вложи около 150 млн. лв.

По думите на Цветков на него не му е известно в бюджета да са заделени такива средства от страна на държавата.

Към момента е известно, че инвеститорът ще трябва да осигури да края на 2012 г. цифров пренос на сигнала на БНТ и БНР до поне 95% от населението на страната. Също така операторът ще трябва да може да осигурява пренос на по 4 програми на БНТ и БНР. В случай че монтираните от оператора устройства позволяват цифров пренос на 8 или 12 програми, то той ще има правото да извършва пренос и на програмите на частни телевизии, но те трябва да са с обществен характер.

Тъй като въвеждането на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване е обвързано с използване на приставки за приемане на цифрова телевизия зам.-минитърът Първан Русинов посочи, че се обмисля държавата да подпомогне социално слабите хора при закупуване на въпросните приемници, тъй като цената им към момента е около 100 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:04 | 06.09.22 г.
fallback