fallback

Промените в комисиите тръгват от КРС, следват КФН, КЗК, КЗП...

Искат намаление на броя на членовете на КРС от 9 на 5, може би ще отпаднат тези, които са работили най-малко

12:03 | 12.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Броят на членовете на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) да се намали от 9 на 5, предвиждат промени в Закона за електронните съобщения, каза днес пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков.

По думите му щатът на комисията е „раздут“ и предлаганите промени ще върнат положението от 2002 г.

Според предлаганите промени един от членовете на КРС ще се избира от Министерския съвет и той ще е председател на комисията. Един от членовете ще е от квотата на президента и трима от квотата на Народното събрание.

Предлага се мандатът на членовете на КРС да бъде пет години. Членовете на комисията ще се сменят, както и досега, на ротационен принцип.

Зам.-министърът Първан Русинов обаче не успя да обясни на какво законово основание ще бъдат намалени предсрочно мандатите на част от членовете на комисията. По думите му от комисията ще „отпаднат онези членове, които са вземали по-малко участие в работата или са влезли в състава й по-късно“.

Беше посочено още, че се предвижда преструктуриране и в други регулаторни органи освен в КРС – Комисията за финансов надзор, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита на личните данни, Комисията за защита от дискриминация, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори. Цветков посочи, че от посочените комисии ще бъдат освободени общо 26 щата, с което ще се реализират икономии за бюджета в размер на около 1,5 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:08 | 01.09.22 г.
fallback