fallback

Ню Йорк също заведе антитръстово дело срещу Intel

Компанията е обвинена, че използва „незаконни заплахи и тайни споразумения”, за да доминира на пазара за компютърни микропроцесори

20:58 | 04.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Главният прокурор на Ню Йорк Андрю Куомо заведе антитръстовото дело срещу технологичния гигант Intel днес, твърдейки, че компанията използва „незаконни заплахи и тайни споразумения”, за да доминира на пазара за компютърни микропроцесори.

След подобен случай в Европа през май прокурорът на Ню Йорк обвини най-големия производител на компютърни чипове в света, че заплаща милиарди долари комисионни на производителите на компютри, за да използват неговите чипове.

По този начин вместо да се конкурира честно, Intel вреди на своите съперници, начело с Advanced Micro Devices Inc. (AMD). Говорителят на Intel отрече обвиненията и заяви, че практиките за продажби на компанията са напълно законни.

AMD заведе дело срещу Intel преди четири години, като обвини компанията в антиконкурентно поведение. Тогава ръководството на AMD обвини Intel, че нейните отстъпки имат за цел да смазват конкуренцията. Intel държи около 80% от световния пазар на микропроцесори, а AMD - останалите 20%, предаде AP.

Акциите на Intel поскъпват с близо 2% до 18,69 долара за акция по време на днешната сесия на Нюйоркската фондова борса. Книжата на AMD поскъпват с 2,2% до 4,74 долара на борсата в Ню Йорк четири часа след началото на търговията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:53 | 31.08.22 г.
fallback