fallback

След края на кризата – криза с ИТ персонала

От БАИТ работят по предложение за промяна на наредба относно вноса на ИТ специалисти от страни извън ЕС

17:59 | 29.10.09 г.

Кризата с персонала в информационните технологии (ИТ) сякаш никога не е свършвала. Дори да приемем, че сега сме на дъното, фирмите все още имат проблеми с намирането на добри ИТ специалисти, заяви Веселин Тодоров, председател на комисия „Законодателна дейност" към Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) по време на дискусия днес.

Със страх очакваме криза с ИТ персонала след края на кризата, допълни той.

С цел да осигури едно от средствата за решаване на проблема асоциацията работи върху предложение за промяна на наредба, така че да се разреши вносът на ИТ специалисти от страни извън ЕС като Украйна и Турция.

Към момента за да ангажират висококвалифицирани ИТ експерти от трети страни, фирмите трябва убедително да се обосноват, че такива няма в България и едва тогава може да ангажират служител за срок от 1 година. Този срок може да се удължи евентуално един или два пъти с още по една година, обясни Тодоров.

БАИТ има и по-амбициозната цел да се подготви закон за информационните и комуникационните технологии, който да включва и въпроса за внос на специалисти, както и да се задължи държавата да аутсорсва свои ИТ проекти към бизнеса.

Друго бъдещо предложение на асоциацията е да бъдат освободени от данък печалбите от инвестиции в новосформирани ИКТ компании. Още от дискусията Кризата – по-скоро възможност, отколкото „ледена епоха“ за ИКТ иновации Няма данни за фалити в софтуерния бранш у нас

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:22 | 13.09.22 г.
fallback