fallback

Кризата – по-скоро възможност, отколкото „ледена епоха“ за ИКТ иновации

Наблюдава се активизиране в областта на информационните и комуникационните технологии

16:57 | 29.10.09 г.

„Ледена епоха“ ли е кризата за иновации в сектора на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) или напротив, е идеалният момент за инвестиции в бъдещето? Отговор на този въпрос потърсиха на дискусия днес членове на Клуба на ИТ мениджърите в България и представители на бранша и отговорът изглежда по-скоро обнадеждаващ за развитието на сектора.

Някои компании са по-силно засегнати от кризата, други – по-малко, трети – никак. Почти навсякъде обаче има активизиране в областта на ИКТ, заяви Димитър Несторов от КЦМ Пловдив. В условията на криза търговците на ИКТ продукти стават много по-активни, предлагат по-ниски цени и търсят нови продукти и решения, допълни той. Освен това кризата ражда и нови професии като например посредник при избора на ИТ продукти, коментира Несторов.

Положителното от кризата е, че ни кара да се опитваме да сме по-ефективни, каза Десислав Шекерлетов, ИТ мениджър на Енел Марица Изток 3. Според него сега моментът е идеален за инвестиции в дългосрочен план.

Кризите се случват рядко и оставят след себе си голяма ентропия, но са естествен инструмент да тестваме системите си. Това е оздравителен процес, допълни Найден Неделчев, н-к отдел "Сигурност на технологиите" в Мобилтел. Според него формулировката „накъде след кризата“ (както беше озаглавен панел от дискусията) е малко прибързана към момента.

Предимства и рискове за България и ИКТ сектора

България е единствената европейска страна в Топ 15 на аутсорсинг дестинациите на база финансова структура, умения и бизнес среда, според проучване на A.T.Kearney, посочи като предимство на страната Ирена Младенова, старши консултант на международната консултантска компания.

Същевременно обаче по дял на сивата икономика спрямо БВП България се нарежда на трето място в Европа с дял от 37%, сочи друго проучване на компанията. Първа е Латвия с дял от 39%, а втора е Естония с 38%. Големият дял на сивата икономика безспорно спъва икономическото развитие, коментира Младенова.

Някои компании успяват да се възползват от кризите и да излязат победители. Остава да разберем кои ще са българските „шампиони“ и от кои сектори ще дойдат те, каза тя.

Още от дискусията: Няма данни за фалити в софтуерния бранш у нас

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:57 | 10.09.22 г.
fallback