fallback

Акциите на Amazon стигнаха рекордните 119 долара

Инвеститорите виждат в Amazon лидер на пазара на електронна търговия

13:35 | 24.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Акциите за онлайн магазина за търговия на дребно Amazon приключиха петъчната сесия на борсата Nasdaq с ръст от близо 30% до рекордно високата цена от 118,49 долара. По този начин компанията подобри своя последен рекорд от 1999 г., когато книжата й поскъпнаха до 106,68 долара, предаде CNN.

Ралито дойде ден, след като Amazon отчете 69-процентен скок на печалбата през третото тримесечие спрямо същия период на 2008 г. Инвеститорите вече виждат в Amazon лидер на пазара на електронна търговия в период, в който потребителите постепенно ще започнат да увеличават своите разходи.

За впечатляващите финансови резултати най-много допринасят продажбите на устройството за четене на електронни книги Kindle, което се превръща в най-продаваната стока на уебсайта на Amazon. Покупките на книги, музика и електроника също се увеличат значително.

Amazon успява да привлече нови клиенти благодарение на по-ниските си цени. Ръководството очаква приходите на компанията да нараснат с 21 до 36% на годишна база през четвъртото тримесечие до 8-9 млрд. долара, в унисон с постепенното възстановяване на потребителските разходи.

От началото на тази година пазарната капитализация на базираната в Сиатъл компания е нараснала със 131% до 51,16 млрд. долара. През тази година в САЩ се очаква да бъдат продадени около 3 млн. устройства за четене на електронни книги, като конкуренцията на пазара става все по-ожесточена.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:49 | 13.09.22 г.
fallback