fallback

Европа втвърдява позицията си срещу интернет пиратството

ЕП се отказа от поправка, която би попречила да се спира интернет достъпът без съдебно решение

16:12 | 23.10.09 г.

Европейският парламент (ЕП) даде зелена светлина на страните членки да отрязват достъпа до интернет на потребители, които системно споделят файлове.

Парламентът се е отказал от поправка в т. нар. Телекомуникационен пакет, която би попречила на страните да спират интернет достъпа на пиратите без съдебно решение за това, съобщи BBC.

Ходът идва вследствие на натиск от държави, които настояват да се приемат строги закони против пиратството.

Френското правителство наскоро одобри закон, според който интернет пиратите ще може да се отстраняват от мрежата за до една година.

Във Великобритания политиката относно споделянето на файлове вероятно също ще включи клауза за изключването от мрежата на системните нарушители.

Първоначално Европейският парламент беше против подобно законодателство, като твърдеше, че достъпът до интернет е основно човешко права.

Поправката в законодателството за телекомуникационния сектор, което предстои да бъде публикувано, трябваше да защитава правата на гражданите на достъп до интернет.

Поправка 138 гласи: „Всякакви подобни мерки, които може да ограничат тези основни права или свободи, могат да бъдат предприети само в изключителни обстоятелства... и ще подлежат на адекватни процедурни предпазни мерки в съгласие с Европейската конвенция за защита на правата на човека... включително ефективна съдебна защита и процес.“

Отпадането й означава, че отделните страни ще могат да искат от интернет доставчиците да изключват потребители, считани за упорити пирати.

Упорит проблем

В Европа се водят много дискусии относно това дали достъпът до интернет е основно право.

Британският премиер Гордън Браун заяви, че хората имат същото право на интернет достъп, както на газ, вода и електричество.

Същевременно министърът на бизнеса Питър Менделсън предприе ходове за затягане на законодателството срещу пиратството, така че да се предвиди възможност за изключване от мрежата на потребители, които споделят файлове редовно.

По данни на анализаторската компания Forrester 14% от европейските интернет потребители участват в нелегално споделяне на файлове.

Законодателството може би не е отговорът, смята анализаторът от компанията Марк Мълиган. „Пиратството не може да се спре само със законодателство. Без качествени услуги пиратството няма да бъде победено“, казва той.

През последните месеци зачестяват новините за легитимни услуги в сектора като например сайтове за платен даунлоуд на музика и партньорства между компании като доставчика на интернет услуги CarphoneWarehouse и музикалната услуга Napster.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:58 | 05.09.22 г.
fallback