fallback

Amazon впечатли Wall Street с ръст на печалбата от 69%

Еектронният четец Kindle става най-продаваната стока като обем и парична стойност на приходите

10:21 | 23.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Щатската компания Amazon, която е световен лидер на пазара на електронна търговия, изненада приятно Wall Street със своите финансови резултати за третото тримесечие. Причина за това са добрите продажби на електронния четец Kindle, чиято цена бе намалена до 259 долара, пише CNN.

Базираната в Сиатъл компания съобщи, че нетната й печалба за третото тримесечие се е увеличила с 69% на годишна база до 199 млн. долара, или 45 цента на акция, в сравнение с положителен финансов резултат от 118 млн. долара, или 27 цента на акция, за същия период на миналата година.

Анализаторите, анкетирани от Thomson Reuters, очакваха печалба на акция от 33 цента. Приходите на Amazon нарастват с 28% на годишна база до 5,45 млрд. долара, което също надмина прогнозите, че Amazon ще отчете приходи от продажби в размер на 5,03 млрд. долара.

Книжата на Amazon поскъпнаха с близо 15% след публикуването на отчетите в часовете на електронната търговия на борсата Nasdaq. Те се търгуват на цена от 106,98 долара за акция. Пазарната капитализация на интернет компанията е нараснала с 82% от началото на годината до 40,4 млрд. долара.

Продажбите на електроника се увеличават с 51% на годишна база в Северна Америка и с 48% в останалия свят. Устройството на Amazon за четене на електронни книги Kindle става най-продаваната стока през третото тримесечие като обем и парична стойност на приходите.

Ръководството на компанията съобщи, че намалява цената на най-новия модел Kindle до 259 долара спрямо досегашните 279 долара. Amazon очаква печалба от 300 млн. до 425 млн. долара за четвъртото тримесечие и продажби от 8,13 до 9,13 млрд. долара, което също се оказа повече от пазарните очаквания.

Продажбите на книги и музика също се увеличават и допринасят за по-добрия финансов резултат. Те нарастват със 17% спрямо третото тримесечие на 2008 г. до 2,93 млрд. долара в световен мащаб и по този начин продължават да генерират повече от половината от приходите на Amazon.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:47 | 20.08.22 г.
fallback