fallback

Телекомуникационният гигант AT&T с минимален спад на печалбата

Благодарение на продажбите на iPhone най-големият щатски телеком успява да увеличи своите абонати

16:06 | 22.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Най-голямата телекомуникационна компания в САЩ AT&T отчете минимално понижение на своята печалба от 1,2% на годишна база през третото тримесечие. Финансовите резултати се оказаха по-добри от очакваното благодарение на силния ръст в продажбите на iPhone, дистрибутиран от компанията в САЩ и увеличаващ клиентската й база.

Нетната печалба на AT&T, която участва в основния борсов индекс Dow Jones IA, намалява за трите месеца до края на септември до 3,2 млрд. долара, или 54 цента на акция, в сравнение с положителен финансов резултат от 3,23 млрд. долара, или 55 цента на акция, за същото тримесечие на 2008 г. Продажбите на базираната в Далас компания намаляват с 1,6% на годишна база до 30,9 млрд. долара.

Анализаторите очакваха печалба на акция от 50 цента и приходи от продажби в размер на 30,88 млрд. долара, предава Wall Street Journal. Броят на мобилните абонати на AT&T нараства с 2 млн. до 81,6 млрд. души през третото тримесечие, но въпреки това AT&T остава на второ място зад Verizon Wireless. Според компанията абонатите, които използват смартфони, обикновено харчат с около 80% повече на месец от останалите клиенти.

AT&T увеличава клиентската си база именно благодарение на продажбите на iPhone, който е най-търсеният от американските потребители смартфон през тази година. През 2007 г. AT&T получи изключителни права да предлага iPhone и това й помогна да се открои от своя основен конкурент Verizon Wireless, който разчита предимно на надеждността на своята мрежа.

Книжата на AT&T поскъпват с близо 3% до 26,70 долара за акция в часовете на електронната търговия на Нюйоркската фондова борса. От началото на тази година пазарната капитализация на телекомуникационната компания е намаляла с 9% до 153,1 млрд. долара. За сравнение, индексът Dow Jones IA се е повишил с 13,3% от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:43 | 10.09.22 г.
fallback