fallback

Най-печелившото за Apple тримесечие донесе ръст на печалбата от 47%

Акциите на компанията поскъпнаха до рекордни нива след изненадващо добрите резултати

09:43 | 20.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Технологичната компания Apple се отърси успешно от рецесията, след като печалбата й за третото тримесечие се увеличи много повече от очакваното, благодарение на голямото търсене на iPhone, лаптопи и настолни компютри, предаде BBC.

Нетната печалба на Apple за периода от юли до септември възлиза на 1,67 млрд. долара, или 1,82 долара за акция, което прави повишение от 47% на годишна база. Продажбите нарастват с 25% спрямо третото тримесечие на 2008 г. до 9,87 млрд. долара.

Приходите от продажби на компютри се увеличават със 17% на годишна база, а тези от iPhone – със 7%. В същото време продажбите на iPod намаляват с 8%. Анализаторите очакваха Apple да отчете продажби от 9,2 млрд. долара и печалба на акция от 1,43 долара.

Главният изпълнителен директор на Apple Стив Джобс заяви по време на пресконференция, че това е най-печелившото тримесечие за компанията и е развълнуван от увеличението на продажбите на Macintosh и iPhone през разглежданото тримесечие.

Apple е продала 3,1 млн. компютъра Macintosh през третото тримесечие, което прави ръст от 19% на годишна база. За увеличението е допринесло и пускането на най-новата операционна система на Apple – Snow Leopard.

Според анализаторите новият, по-бърз модел на iPhone и намаляването на цените на по-старите модели е помогнало на Apple да увеличи продажбите до 7,4 млн. устройства, което е с половин милион повече в сравнение с третото тримесечие на 2008 г.

Финансовите резултати на Apple идват малко преди конкурентът Microsoft да промотира официално своята нова операционна система Windows 7 в четвъртък и да публикува отчетите си за третото тримесечие в петък.

Книжата на базираната в Калифорния компания приключиха вчерашната сесия с повишение от 1% до 189,86 долара за акция, но поскъпнаха до 204,85 долара за акция в часовете на електронната търговия на борсата Nasdaq.

Това е най-високата цена, по която акциите на компанията са се търгували, от излизането й на фондовата борса през 1980 г. От началото на тази година пазарната капитализация на Apple е нараснала със 122% до 170,1 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:25 | 10.09.22 г.
fallback