fallback

Google отчете рекордна печалба от 1,6 млрд. долара

Нетната печалба за третото тримесечие се увеличава с 27% на годишна база

09:28 | 16.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Интернет компанията Google отчете рекордна печалба, след като продажбите на онлайн реклама нараснаха значително през третото тримесечие. Това е силно доказателство, че пазарът на интернет реклама се е възстановил от кризата, предаде Bloomberg.

Нетната печалба на Google за третото тримесечие се увеличава с 27% на годишна база до 1,64 млрд. долара, или 5,13 долара на акция, в сравнение с положителен финансов резултат от 1,29 млрд. долара, или 4,06 долара за акция, за същия период на 2008 г.

Продажбите възлизат на 4,38 млрд. долара, което се оказа повече от очакваните от анализаторите 4,25 млрд. долара. Броят на платените кликове нараства с около 14% през разглежданото тримесечие.

Главният изпълнителен директор Ерик Шмид заяви, че най-трудният етап от рецесията е отминал и компанията има причина да бъде оптимистично настроена за бъдещето. За добрите резултати допринася и по-добрата финансова дисциплина – Google оптимизира своите разходи и числеността на персонала.

След като се изключат определени разходи, каквито са възнагражденията за служители под формата на акции, печалбата на акция възлиза на 5,89 долара, което надмина очакваните от икономистите 5,43 долара за акция.

Книжата на Google, чиято търсачка е най-популярната в света, поскъпнаха с 3,2% до 17,10 долара за акция в часовете на електронната търговия на борсата Nasdaq. От началото на тази година пазарната капитализация на Google се е увеличила със 72% до близо 168 млрд. долара.

Вчера стана ясно, че Google планира да пусне онлайн книжарница за електронни книги през първата половина на следващата година. Предложението на Google ще е силна конкуренция на най-популярния електронен четец в света – Kindle на Amazon. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:51 | 08.09.22 г.
fallback