fallback

Nokia изненадващо излезе на загуба за третото тримесечие

Това е първа загуба, откакто компанията започва да публикува тримесечните си финансови резултати през 1996 г.

15:03 | 15.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Най-големият производител на мобилни телефони в света Nokia неочаквано излезе на загуба за третото тримесечие, след като продажбите й намаляха значително и компанията отписа активи на своето съвместно бизнес звено със Siemens за 908 млн. евро.

Финландската компания отчете нетна загуба от 559 млн. евро за периода от юли до септември в сравнение с печалба от 1,09 млрд. евро за третото тримесечие на 2008 г. Загубата на акция възлиза на 15 евроцента в сравнение с печалба на акция от 0,29 евро преди година.

Това е първа загуба за Nokia, откакто компанията започва да публикува тримесечните си финансови резултати през 1996 г.

Продажбите на Nokia през третото тримесечие намаляват с 20% до 9,8 млрд. евро. Анализаторите прогнозираха, че технологичната компания ще реализира печалба за третото тримесечие от 347 млн. евро и продажби в размер на 10,03 млрд. евро, предаде Wall Street Journal.

Пазарният дял на Nokia остава непроменен през последните 12 месеца и възлиза на 38%. Компанията обаче губи част от позициите си на пазара на смартфони поради силната конкуренция от страна на iPhone.

Nokia очаква спад на продажбите от 7% през последното тримесечие до около 1,12 млн. мобилни устройства. Предишната прогноза на компанията бе за по-голям спад от 10% на годишна база.

Книжата на Nokia поевтиняха със 7,5% на борсата в Хелзинки до 9,5 евро за акция след новината за изненадващата загуба. Пазарната й капитализация почти не се е променила от началото на тази година и възлиза на близо 36 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:23 | 09.09.22 г.
fallback