fallback

Отчетите на Intel потвърдиха възстановяването на компютърния пазар

Нетната печалба на Intel за третото тримесечие възлиза на 1,9 млрд. долара, или 33 цента на акция

09:27 | 14.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

По-добрите от очакваното финансови резултати на най-големия производител на микропроцесори в света Intel потвърдиха, че пазарът на персонални компютри е преодолял най-трудния си период за последните десет години и е на път да се възстанови по-бързо от очакваното, предаде AP.

След края на вчерашната борсова сесия технологичната компания, която влиза в състава на индекса Dow Jones IA, съобщи, че нейната печалба и продажби са намалели с 8% на годишна база за периода от юли до септември, а търсенето на компютри се е повишило до нивата си отпреди кризата.

Нетната печалба на Intel за третото тримесечие възлиза на 1,9 млрд. долара, или 33 цента на акция, в сравнение с положителен финансов резултат от 2 млрд. долара, или 35 цента на акция, за същия период на 2008 г.

Продажбите през разглежданото тримесечие възлизат на 9,4 млрд. долара, което е понижение от 8,1% на годишна база.

Въпреки спада обаче резултатите на Intel се оказаха по-добри от очакванията на анализатори за печалба от 28 цента на акция за третото тримесечие и продажби от 9 млрд. долара.

Компанията прогнозира, че през четвъртото тримесечие продажбите й ще се повишат до 9,7-10,5 млрд. долара, което също изненада приятно пазарните анализатори.

Intel е първата голяма технологична компания, която публикува своите отчети за третото тримесечие, а нейните финансови резултати са важен ориентир за състоянието на пазара на компютри и компютърни части. Книжата на Intel поскъпнаха с близо 7% до 21,90 долара за акция в часовете на електронната търговия на Нюйоркската фондова борса.

Пазарната капитализация на Intel се е повишила с 40% от началото на тази година до 114,7 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:22 | 14.10.09 г.
fallback