fallback

Отчетите на IBM, Intel и Google – барометър за посоката на пазара

Резултатите на трите компании могат да покажат как се развива глобалната икономика

10:12 | 13.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Интересът на пазарните анализатори през настоящата седмица е насочен основно към очакваните отчети на три от американските технологични гиганти – IBM, Intel и Google. Всички те трябва да бъдат публикувани до края на седмицата.

Причината за това е, че според тях именно резултатите на тези компании могат да покажат дали има трайна тенденция към стабилизиране както на икономиката на САЩ, така и на останалата част от света, пише CNBC.

„Очакванията все още са за доста ниски печалби“, смята Марк Сталман от Signal Lake Ventures. „Имаме дълъг път за извървяване и смятам, че можем да станем свидетели на известни изненади“, посочва той.

Според специалиста основният интересен момент ще бъде печалбата на акция, която ще отчетат компаниите. Заради слабия долар обаче той не очаква някакви впечатляващи данни, а по-скоро нисък резултат.

Сталман е на мнение, че пред сектора все още има потенциал за растеж и че големите компании навлизат в „златна ера“, базирана върху ръста на развиващите се пазари.

„През това тримесечие може би най-важните данни са тези на Intel. Проблемът на компанията е в това, че бюджетът се разработва на годишна база, така че едва ли ще видим ръст в разходите на компанията преди 2010 година“, смята той.

„IBM пък е инфраструктурен играч на глобалния пазар и е нормално да продължи да повишава очакванията си. Така че тези две компании са доста важни“, убеден е Салман.

Третото тримесечие вероятно ще бъде добро за друг основен играч – Google. Според Арън Кеслър от Kaufman Brothers това е период, в който компанията се е върнала към растежа.

„През второто тримесечие вниманието бе насочено към съкращаване на разходите и видяхме рали поради тази причина. Третото тримесечие ще ни покаже повишен ръст на приходите, което може да се очаква и от ръста в цената на акциите и подобрените перспективи от фундаментална гледна точка за интернет компаниите“, убеден е Кеслър.

Двамата анализатори са убедени, че през следващите месеци активността по сливания и придобивания в IT сектора ще продължи. От такава вълна според тях биха спечелили големите играчи, каквито са Google, IBM и Intel.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:34 | 19.08.22 г.
fallback