fallback

Мърдок: Търсачките трябва да плащат на създателите на новинарско съдържание

Медийният магнат не иска да допусне "триумфа" на "клептоманите, които копират съдържание"

14:28 | 09.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Медийният магнат Рупърт Мърдок обяви, че е дошло време интернет търсачките и другите сайтове, ползващи новини, да започнат да плащат за това. Към момента търсачките не заплащат за съдържание и показват новини на водещите информационни агенции.

Мърдок, който е собственик на медийния гигант News Corporation, заяви, че съвсем скоро всички подобни сайтове ще трябва да започнат да си плащат за новините, получавани от неговата информационна мрежа, предава ВВС.

Подобно мнение споделя и шефът на АР Том Кърли, според когото информационните агенции биват „експлоатирани“.

„Събирачите на новини и плагиатите скоро ще трябва да започнат да плащат за копирането на нашето съдържание“, каза Мърдок по време на среща на водещи медийни групи в Пекин. „Ако не извлечем предимство от вълната по посока платено съдържание, то създаделите на съдържание, каквито сме всички ние, ще трябва да платим цялата цена, а триумфът ще остане за клептоманите, които копират съдържанието ни“, категоричен е Мърдок.

Сред основните източници на информация в медийната империя на Мърдок са вестниците Sun и Times във Великобритания и Wall Street Journal и New York Post в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:56 | 08.09.22 г.
fallback