fallback

ЕС глоби Toshiba с 13,2 млн. евро за участие в картел

Шест компании са глобени с общо 67,6 млн. евро затова, че са си поделили европейските и японските пазари за електрически трансформатори

18:58 | 07.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Японската технологична компания Toshiba Corp. и швейцарският производител на енергетично оборудване ABB Ltd. са сред шестте компании, които бяха глобени от Европейския съюз (ЕС) с общо 67,6 млн. евро за участието им в картел.

Към шестте компании са отправени обвинения, че са си поделили незаконно европейските и японските пазари за електрически трансформатори с различна мощност. ABB получава най-голяма индивидуална глоба от 33,75 млн. евро.

След нея се нарежда френската Areva SA, която заедно с френската инженерна компания Alstom SA е санкционирана с общо 16,5 млн. евро. Глобата, наложена от Европейската комисия на Toshiba, възлиза на 13,2 млн. евро.

Другите две санкционирани компании са японските Hitachi и Fuji Electric. Немската Siemens AG избягва наказание от 33,4 млн. евро, защото оказва съдействие на Европейската комисия (ЕК) при разкриването на картела.

Ръководството на Toshiba съобщи, че смята да обжалва решението на ЕК пред Европейския съд, защото го намира за неоснователно.

Според ЕК шестте компании са се срещали редовно в луксозни хотели, където са сключили споразумения да си поделят пазарите и да фиксират цените. Това обаче е в разрез с правилата на ЕС за защита на конкуренцията.

Европейският комисар по конкуренцията Нели Крус заяви, че решението за пореден път потвърждава нулева толерантност на Комисията по отношение на картелите. Според нея те нанасят масивни щети на европейската икономика.

Нели Крус направи борбата с картелите приоритет по време на своя петгодишен мандат, който изтича през този месец. Тя е наложила санкции за повече от 8 млрд. евро от 2005 г. досега, предаде Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:47 | 10.09.22 г.
fallback