fallback

GM се отказва от експеримента с eBay

Продажбите не са нараснали, колкото се е очаквало, казват от компанията, без да дават конкретни данни

22:31 | 30.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Само шест седмици след старта на продажбите на нови коли на General Motors в сайта на eBay американският производител се дръпна от инициативата. Според обясненията на компанията продажбите по интернет не се оказали толкова големи, колкото се е очаквало.

Експерименталната интернет програма на General Motors беше достъпна чрез специално създаден подсайт Gm.ebay.com, който даваше възможност на потребителите да сравняват офертите от различните представители в дистрибуторската мрежа на фирмата. Предложени за продажба бяха около 20 хил. автомобила от марките California, Buick, GMC и Pontiac.

На посетителите се даваше възможност да задават въпроси, да преговарят за цената и да извършват плащания към разпространителите.

За General Motors, който за последните четири години има загуби за близо 82 млрд. долара и току-що излезе от процедура по несъстоятелност, целта беше програмата да даде силен тласък на продажбите след възстановяване на дейността.

Според производителя обаче продажбите не са били достатъчно силни въпреки регистрираните близо 1,5 млн. посещения на подсайта.

От групата не дават никакви конкретни данни за постигнатите продажби, каро се казва само, че ръстът не е бил достатъчен.

Същността на програмата, освен в сравняването на фиксираните цени, предлагани от разпространителите, беше и във възможността потребителите да изпращат свои оферти за покупка на даден автомобил. Някои от получените запитвания са били за „смешно ниски” цени, но други са довели до сделка.

Недостатъкът на експеримента може би е в това, че, за разлика от традиционните търгове в eBay, потребителите не са имали възможност да наддават помежду си, което би могло в известна степен да помогне за засилване на интереса.

Все пак за тези разпространители, които протестират срещу ранното прекратяване на програмата, има добра новина. По информация на AP в GM обмислят възможността да подновят опита през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:33 | 14.09.22 г.
fallback