fallback

КРС: Цените на телефонните услуги може да паднат с 20% от юни 2010

Понижението ще стане възможно след намаляване на цените за терминиране у нас, които са над средното ниво за ЕС

13:06 | 25.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Възможно е цените на телефонните услуги (мобилни и стационарни) в България, които сега са над средните за ЕС, да паднат с около 20% от юни 2010 г., каза пред журналисти днес председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков.

Той посочи, че въпросното понижение на цените може да стане след намаляването от страна на КРС на цените за терминиране (разплащане на услугата между самите оператори) на 6 евроцента, което е средното ниво за ЕС. В момента цените за терминиране у нас са 23 стотинки при натоварен трафик и 17 ст. при слаб. Целта е от средата на следващата година тези стойности да станат съответно 13 ст. и 11 ст., посочи Божков.

За Investor.bg той поясни, че всъщност комисията сега няма правомощия да принуди операторите да намалят цените на дребно, а само „да прилага политика, която да ги стимулира да намалят цените“.

Божков отбеляза още, че според препоръките на ЕК в страните от ЕС трябва да се разработи т. нар. разходоориентирана методология за определяне на цените на телефонните разговори и когато това стане, държавният регулатор ще може да има законово основание да иска по-ниски цени на дребно от операторите. В момента част от цените за телефонни услуги в някои страни от ЕС, включително и в България, са много по-високи, отколкото биха били, ако се прилага такава методология.

Божков поясни за Investor.bg, че разработването й ще изисква наемане на консултанти и затова през следващата година КРС възнамерява да иска от бюджета средства в размер на 300 хил. - 500 хил. евро.

Според данни на КРС към момента пренесените мобилни телефонни номера в България са 43 хил. броя, като се има предвид, че услугата стартира от април 2008 г. Пренесените стационарни номера засега са само 1300 броя, но услугата стартира от юли 2009 г.

Божков съобщи, че комисията е решила миналата седмица срокът за пренасяне на група номера да бъде намален от 15 на 10 дни, а на единичен – от 10 на 7 дни. Освен това регулаторът ще предложи на операторите да премахнат т. нар. потребителска такса, която е 5 лв. Ще бъде предложено съща таксата между самите оператори при пренос на номера да се понижи от 18 на 16 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:58 | 25.09.09 г.
fallback