fallback

Google се готви да придобива по една малка компания месечно

Интернет гигантът отново се активизира за покупки, а главният изпълнителен директор е на мнение, че най-лошото от глобалната рецесия е отминало

10:24 | 24.09.09 г.

Google Inc очаква да купува по една малка компания на месец, тъй като отново се активизира за придобивания, а най-лошият етап от глобалната рецесия отминава, казва в интервю за Ройтерс главният изпълнителен директор на интернет компанията Ерик Шмид.

В миналото гигантът в онлайн търсенето поддържаше стабилни темпове на придобиване на малки частни компании, но по-рано тази година си даде почивка, след като Шмид заяви, че цените са твърде високи за групата.

„В Google включихме отново придобиванията и правим обичайните си маневри, което означава малки компании“, казва Шмид.

„Моята приблизителна оценка би била по едно придобиване на месец“, казва той. „Може да има и по-големи придобивания, но те наистина са непредвидими.“

През август Google обяви покупката на производителя на софтуер за компресиране на видео On2 Technologies за 106,5 млн. долара, което е първото му придобиване на публична компания.

В интервюто, което покрива широк спектър от теми, Шмид повтаря мнението си, че най-лошото от глобалната рецесия е отминало, като вижда подобрение както в САЩ, така и извън страната.

Ръстът на приходите на Google се забави по време на рецесията, въпреки че бизнесът на компанията с реклама при търсене постигна по-добри резултати в сравнение с други модели на онлайн бизнес, базиран на реклама.

С приходи в размер на близо 22 млрд. долара миналата година големият размер на компанията прави трудно поддържането на големия ръст. „Винаги се опасявам за ръста. Когато си голяма компания, а Google вече е порядъчно голяма, откъде идва растежът?“, споделя Шмид.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:34 | 05.09.22 г.
fallback