fallback

Закриха Държавната агенция за информационни технологии и съобщения

При новата правителствена структура ДАИТС се превръща в Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“

11:49 | 16.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството закри Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) и създаде Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“, съобщиха от правителствената информационна служба.

Кабинетът прие днес устройствените правилници на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на новата агенция.

Закриването на ДАИТС е резултат от решението на Народното събрание за приемане на нова структура на Министерския съвет.

Изпълнителната агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“ е юридическо лице на бюджетна издръжка, второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Агенцията ще развива, интегрира, поддържа, администрира и управлява електронна съобщителна мрежа за нуждите на националната сигурност, на органите на изпълнителната и местната власт. Тя ще осигурява електронни съобщения за управление при бедствия по смисъла на Закона за защита при бедствия. Дейността, имуществото и архивът на ДАИТС, свързани с подпомагане на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията при осъществяването на водената от него политика, преминават към министерството, а останалите - към изпълнителната агенция.

С приетия Устройствен правилник на агенцията се определя нейната структура, наименованията и броя на дирекциите, както и числеността на персонала.

Във връзка с новите правомощия на министъра в областта на съобщенията, информационните технологии и електронното управление, в министерството се създават дирекции „Съобщения“, „Електронно управление“ и „Информационни технологии“.

След преминаването на дейността по информационните технологии и съобщенията към министъра на транспорта, намалението на административния персонал е с 11 на сто.

С друго решение правителството закри Координационния център по информационни, комуникационни и управленски технологии (създаден през 2004 г.), чието административно и техническо обслужване се е осигурявало досега от ДАИТС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:52 | 13.09.22 г.
fallback