fallback

Гърция раздава безплатно нетбуци на учениците

Кампанията е финансирана с европари и цели да увеличи използваемостта на компютри и интернет

11:39 | 12.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Всички ученици, които тази година започват средното си образование в Гърция, ще получат безплатно от държавата по един нетбук (малък преносим компютър на ниски цени, използван главно за връзка с интернет). Това съобщи гръцкият министър-председател Костас Караманлис, цитиран от АФП.

Кампанията е финансирана с европейски пари и цели да увеличи използваемостта на компютри и интернет в страната, която изостава по тeзи показатели от средните равнища в ЕС.

Държавата ще отпусне на родителите на децата купони на стойност 450 евро, с които ще може да се купи нетбук, обучителни програми и книги.

„Напредваме към дигитално образование (...), към училището на бъдещето”, е подчертал Караманлис.

Изправено през изоставащия темп на разпространение на информационните технологии в училищата и в обществото като цяло спрямо останалите европейски страни, гръцкото правителство предприе през последните години поредица от мерки, за да се справи с тази тенденция.

Благодарение на направените стъпки достъпът до високоскоростен интернет значително се увеличи през миналата година (+146%), показват данни от проучване на националната статистическа служба.

Въпреки това все още само 31% от домакинствата имат интернет връзка, делът на хората, които ползват компютър (вкъщи или на обществено място) възлиза на 44%.

У нас тези показатели са дори по-лоши, като за 2008, по данни на НСИ, домакинствата, които разполагат с интернет достъп, са с дял от 25% от всички, а българите, ползващи компютър, са с дял от 43%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:19 | 11.09.22 г.
fallback