fallback

Google предлага да разработи система за онлайн заплащане на новини

Голяма част от онлайн изданията настояват да се въведе минимална такса за достъп до тяхното съдържание

15:17 | 11.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американският интернет гигант Google предложи да разработи онлайн платежна система, която да се използва от изданията в интернет, когато искат да таксуват читателите за своето съдържание. Това става ясно от доклад, публикуван от Харвардския университет и цитиран от MarketWatch.

Предложената от Google онлайн система за микроплащания на новини идва в отговор на недоволството на някои новинарски агенции, че интернет гигантът печели от тяхното съдържание, като представя техни статии, без да си плаща за това, редом с онлайн рекламата и търсенето в интернет.

От Google се надяват предложението за въвеждане на онлайн абонамент и платежна система за съдържание да даде възможност за по-задълбочени преговори както с Вестникарската асоциация на Америка, така и с индивидуалните издания.

Докато новинарските агенции се борят с понижението на рекламните си приходи, много от тях негодуват заради нарастващия брой на безплатните сайтове като Google, които обаче не заплащат нищо за публикуваното от тях съдържание.

Голяма част от онлайн изданията настояват да се въведе минимална такса за достъп до тяхното съдържание, за да могат по този начин да печелят от интернет и да намалят загубите си.

Google уточнява, че новинарският сервиз на компанията черпи съдържание от повече от 25 хил. различни източника и добавя, че новинарските агенции биха могли да маркират своите статии и да ги предлагат на желаните от тях ценови нива.

В допълнение компанията отбелязва, че услугата й Google Checkout, която позволява на потребителите да купуват стоки онлайн, може да се използва и за управление на системата за заплащане на онлайн съдържание.

Въпреки че системата за разплащания се намира в процес на разработка, от Google се надяват тя да започне да функционира още през следващата година. Стойността на микро разплащанията може да варира от едно пени до няколко долара.

Въпреки че Google изрази желание да работи с новинарските агенции, компанията срещна критика от редица представители на сектора, включително и Associated Press. Агенцията заплаши публично, че може да потърси правна защита срещу уеб сайтове, които не са лицензирали правилно нейните авторски материали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:39 | 07.09.22 г.
fallback