fallback

Vivendi планира да придобие бразилски телекомуникационен гигант

Vivendi ще предложи около 3 млрд. долара на акционерите на бразилския телеком GVP

15:40 | 09.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Френската телекомуникационна и медийна компания Vivendi SA отправи приятелска оферта за придобиване на бразилския доставчик на телекомуникационни услуги GVP срещу 3 млрд. долара в брой, предаде MarketWatch. По този начин Vivendi се надява да засили присъствието си на бързо разрастващия се пазар в Латинска Америка.

Ръководството на Vivendi ще предложи 42 бразилски реала, или 23 долара, за една акция на GVT, като по този начин оцени бразилския телеком на 5,4 млрд. реала, или около 3 млрд. щатски долара. Френската компания има подписан договор с двата най-големи акционера в GVT – Swarth group и Global Village Telecom, които са подкрепили поглъщането.

Подобно на много други телекомуникационни оператори в развитите пазари, Vivendi също започна да търси начини да засили позициите си в чужбина, за да може да поддържа устойчив ръст на своите приходи. Компанията вече навлезе на пазара в Мароко, след което многократно заяви, че продължава да търси нови възможности.

По-рано през тази година Vivendi спря преговорите със Zain за придобиване на мажоритарен дял в африканската телекомуникационна компания. Миналата седмица Vivendi съобщи, че печалбата й се е увеличила със 7% на годишна база за второто тримесечие до 818 млн. евро. Vivendi е собственик на най-музикалната компания Universal Music Group.

Книжата на Vivendi поевтиняха с 5 цента до 20,01 евро за акция в края на вчерашната сесия на фондовата борса в Париж, а тези на GVP поскъпнаха с 1,66 реала до 36,26 реала за брой на борсата в Сау Паулу след новината. От началото на тази година пазарната капитализация на бразилския телеком се е повишила с 43 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:21 | 29.08.22 г.
fallback