fallback

ЕК: Няма нередности при сайтовете за електронни стоки в България

При 55 на сто от проверените сайтове в сектора в Европа са набелязани проблеми

15:06 | 09.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

При 55% от сайтовете за търговия с потребителски електронни стоки, проверени от Европейската комисия, са открити нередности, които подлежат на допълнително разследване, съобщиха от комисията. В България са проверени общо 12 сайта, като при нито един от тях не е набелязан проблем, нито ще бъде допълнително разследван.

Обект на разследването, проведено през май в 26 страни членки на ЕС плюс Норвегия и Исландия, са били 369 сайта, които продават шестте най-популярни сред европейските потребители електронни стоки – дигитални фотоапарати, мобилни телефони, музикални плеъри, DVD-плеъри, компютърно оборудване и конзоли за видеоигри.

При 13% от проблемните сайтове ще има нужда от трансгранично сътрудничество между националните власти.

Един от най-често срещаните проблеми е заблуждаващата информация за правата на потребителите (при 66% от проблемните сайтове). Друг случай е заблуждаващата информация относно крайната цена (45% от проблемните сайтове), а при 33% от „сгрешилите“ сайтове проблемът е в липсващи или недостатъчни подробности за контактите с търговеца.

На този етап само Исландия, Латвия и Норвегия са публикували имената на сайтовете, обект на разследването. Всички проверени сайтове в Кипър и Унгария подлежат на допълнителна проверка.

Проверката е била насочена към сайтовете за електронни стоки, тъй като от броя на подадените жалби на потребители става ясно, че това е проблемна област, уточнява еврокомисарят по защита на потребителите Меглена Кунева.

Пазарът на онлайн продажби на потребителски електронни стоки в Европа възлиза на приблизително 6,8 млрд. евро (за 2007 г.).

След публикуването на резултатите от разследването на комисията следва националните власти да се свържат с търговците, при които са забелязани проблеми, и да поискат от тях да изложат позицията си по въпроса или да коригират посочените проблеми. Ако сайтът не започне да отговаря на законовите изисквания, може да се стигне до глоба или дори закриването му, подчертават от комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:54 | 04.09.22 г.
fallback