fallback

СЕМ се скара на БНР и БНТ заради финансова недалновидност

Според съвета двете обществени медии не предвождат антикризисни мерки, нито ръст на собствените си приходи. За сметка на това очакват повече пари от държавата

17:53 | 08.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Тригодишните бюджетни прогнози на БНР и БНТ предвиждат намаляване на собствените им приходи, което Съветът за електронни медии (СЕМ) оценява отрицателно, се казва в становище на съвета.

Според обявените изводи прогнозите за финансовото развитие на двете обществени медии не показват какви антикризисни мерки ще бъдат взети през следващите три години.

БНР и БНТ предвиждат увеличение на бюджетните субсидии, което засилва влиянието на държавата в тяхното управление, посочват от СЕМ.

Според съвета в бюджетните прогнози и на двете медии не се отчита обстоятелството, че през следващата година предстоят избори за генерални директори на БНР и на БНТ, както и за членове на техните управителни съвети.

В становището се казва още, че БНТ не показва визия за развитието си в следващите три години - по отношение на старта на нови програми чрез ефир, кабел и сателит, на цифровото разпространение на програми и разширяването на услугите в областта на „новите медии”. 

БНР заявява бъдещия старт на нови регионални програми в градовете Бургас, Кърджали и Плевен, докато БНТ заявява старт единствено на регионална програма в гр. София. Обещанието на ръководството на БНТ от 2008 г., че в скоро време ще стартира нов филмово-спортен канал, който ще излъчва по кабел и сателит отсъства от нейната тригодишна бюджетна прогноза.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:41 | 08.09.22 г.
fallback