fallback

Продажбите на сървъри се свиват с 30% през второто тримесечие

IBM продължава да бъде лидер в сегмента и отчита най-малък спад на продажбите в сравнение с четирите си основни конкурента

10:29 | 02.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на компютърни сървъри в световен мащаб продължават да намаляват с невиждани темпове и през второто тримесечие на 2009 г., съобщи изследователската компания IDC. Все пак в сегмента, който е емблематичен за IT индустрията, се забелязват и признаци на стабилизиране.

Приходите на компаниите, участващи на световния пазар за производство на сървъри, намаляват с 30,1% на годишна база през второто тримесечие до 9,8 млрд. щатски долара. Това е най-ниският оборот на този пазарен сегмент, откакто IDC започва да публикува тримесечни данни през 1996 г.

Доставките на сървъри намаляват с 30,4% спрямо второто тримесечие на 2008 г., което е най-силният годишен спад за последните 13 години, става още ясно от доклада на IDC. Всички водещи в сектора компании отчитат силно понижение в своите продажби през разглежданото тримесечие.

Най-лошо се представя Hewlett-Packard, която се нарежда на второ място по пазарен дял в сегмента. Нейните продажби на сървъри намаляват с 30,4% на годишна база, а тези на третата по пазарен дял компания Dell се свиват с близо 27% спрямо второто тримесечие на 2008 г.

Лидерът в този сегмент – IBM, която има пазарен дял от 34,5%, отчита най-малък спад в продажбите на сървъри. Те намаляват с 26,3% на годишна база през второто тримесечие, което е най-малко понижение в сравнение с компаниите, заемащи челните пет места в сегмента.

Според експертите на IDC пазарът на сървъри вероятно е стигнал своето дъно през първото полугодие на тази година и може да се очаква засилване на активността през третото тримесечие. Възстановяването обаче вероятно ще бъде плавно, а не рязко, както първоначално се е очаквало.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:45 | 04.09.22 г.
fallback