fallback

Очакват 17% спад на глобалните продажби на чипове за 2009 г.

Това е подобрение спрямо прогнозата за понижение от 22,4%, направена от Gartner по-рано

10:23 | 27.08.09 г.

Глобалните приходи от продажба на полупроводници ще достигнат 212 млрд. долара през 2009 г. –  със 17% по-малко спрямо 255 млрд. долара за 2008 г., показва последната прогноза на Gartner. Очакванията обаче са по-оптимистични от тези, оповестени по-рано, когато от компанията прогнозираха 22,4% спад в продажбите на чипове за тази година, предава DigiTimes.

„Пазарът на полупроводници се представи по-добре от очакваното, както се видя от приходите от продажби за второто тримесечие, които се увеличиха със 17% спрямо предходното тримесечие”, казва Браян Люис от Gartner. „Потребителите реагираха активно на намалените цени на персоналните компютри и LCD телевизори, като ценовата еластичност беше изумителна. Индустрията бе подкрепена и от пакета от стимули на Китай, който много добре сработи за повишаване на краткосрочното търсене. Правителствата в цял свят взеха бързи и всеобхватни мерки, за да избегнат забавянето и това помогна”.

Някои от водещите доставчици на полупроводници отчетоха позитивен ръст на приходите през второто тримесечие. От Intel например отбелязаха 12% ръст на продажбите спрямо предходното тримесечие, докато от Samsung регистрираха 30% ръст на годишна база.

Докато изгледите за 2009 г. се подобряват, анализаторите от компанията посочват, че всички основни сегменти на пазара на полупроводници ще отчетат двуцифрени понижения в приходите тази година. За следващата година от компанията очакват световните продажби на чипове да достигнат 233 млрд. долара – с 10,3% повече от прогнозираните за тази година.

„Четвъртото тримесечие на 2009 г. и първото на 2010 г. ще са изключително важни при оформянето на годишния ръст през 2010 г.”, казва Люис. „В момента очакваме четвъртото тримесечие на 2009 г. да донесе положителни резултати наред с типичните сезонни модели, но производителите се опасяват, че търсенето ще намалее повече, отколкото е характерно за сезона през четвъртото тримесечие и спадът може да се пренесе и в първите три месеца на 2010 г. Според Gartner най-реалистичният сценарий е 5% спад през първото тримесечие на 2010 г.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:35 | 08.09.22 г.
fallback