fallback

КРС ще организира конкурси за цифрови телевизионни мрежи

Процедурата е в изпълнение на първия етап от плана за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване в България

17:23 | 25.08.09 г.

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) възнамерява да организира конкурси за издаване на четири разрешения за изграждане на цифрови телевизионни мрежи на територията на Бургас, Варна, Пловдив и София, съобщи пресцентърът на КРС.

Процедурата е в изпълнение на първия етап от плана за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване в България, съгласно който за територията на тези градове е предвиден радиочестотен спектър за дванадесет регионални мрежи, съответно по три за територията на всеки от тях.

Всички кандидати трябва да заявят намеренията си до 24 септември тази година.

Разрешенията ще бъдат издадени за 15 години, като КРС предвижда да заложи условия, при които излъчването на "островен" принцип да започне до юни 2010 г., а до януари 2011 г. предприятията да осигурят минимум 95 на сто покритие на населението в обслужваната зона.

Процедурата е в изпълнение и на разпоредбите на Закона за електронните съобщения, които предвиждат след издаване на разрешения за цифрови телевизионни мрежи с национално покритие да започнат процедури и за мрежите с регионален обхват. Тя е част и от ангажиментите на България за въвеждане на цифрово телевизионно радиоразпръскване до края на 2012 г., припомнят от КРС, цитирани от БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:14 | 08.09.22 г.
fallback