fallback

Yahoo ще купува арабския портал Maktoob

Разходите за онлайн реклама в Близкия изток се очаква да нараснат с 35-40% на годишна база през тази година

15:36 | 25.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американската интернет компания Yahoo ще закупи арабския портал Maktoob, който има над 16,5 млн. потребители в Близкия изток. Споразумението е част от стратегията на Yahoo да разшири своя обхват в един от най-бързо развиващите се региони на света, предаде Wall Street Journal.

Финансовите условия по сделката, която се очаква да бъде финализирана през четвъртото тримесечие, не са били оповестени. Генералният мениджър на Maktoob.com Ахмед Насеф ще продължи да ръководи дейността на интернет портала и след сключването на сделката.

Потребителите на Maktoob.com се намират предимно в Обединените арабски емирства, Египет и Саудитска Арабия. Въпреки че използването на интернет в Близкия изток нарасна десет пъти от 2000 г., интернет пазарът в региона все още се намира в ранен етап на развитие, според Yahoo.

Арабскоговорящите хора по целия свят наброяват повече от 320 млн. души, но въпреки това по-малко от 1% от онлайн съдържанието в глобалната мрежа е на арабски език, съгласно последните данни на Световната банка.

Междувременно онлайн рекламата в региона се увеличава с бързи темпове, за разлика от останалите части на света, където се увеличава леко или остава без промяна. Разходите за реклама в Близкия изток се очаква да нараснат с 35 до 40% на годишна база през тази година.

Споразумението с Maktoob идва месец, след като Yahoo се съгласи да обедини сили със софтуерната компания Microsoft в областта на интернет търсенето и рекламния бизнес, за да може да се конкурира по-успешно с търсачката на Google.

Наскоро Yahoo пусна нова версия на своята начална страницa. Приходите на интернет гиганта намаляха с 13% на годишна база през второто тримесечие. Чрез съкращаване на своите разходи обаче Yahoo не само смекчава спада на продажбите, но дори увеличава печалбата си с близо 8% до 141 млн. долара.

Книжата на Yahoo поскъпват с 0,5% до 15,06 долара за акция по време на електронната търговия на борсата Nasdaq. От началото на тази година интернет компанията е повишила пазарната си капитализация с близо 23 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:49 | 02.09.22 г.
fallback